Total Kalça Protez Cerrahisi

Total Kalça Protezi Nedir?

Aşınmış, hasar görmüş leğen kemiğinin yuvası(asetabulum) ve uyluk kemiğinin üst kısmının(femur baş-boynun) cerrahi bir operasyonla özel metallerden üretilen implantlar ile değiştirilmesidir. İmplantların hareket eden yüzeyini ise seramik, polietilen ve metalden oluşan yapay eklemle değiştirilmesidir. Ameliyatta kullanılan protez ve uygulama yöntemi hastanın yaşına ve kemiklerinin sağlamlığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu operasyon günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu avantajlarla hastalara uzun yıllar boyunca normal yaşam kalitesi elde eden bir ameliyattır.

Total Kalça Protezi ameliyatı kimler için uygundur?

Diğer tedavi yöntemleri ile şikayetleri geçmeyen ileri aşama kalça eklemi aşınması (kireçlenmesi) olan hastalara, kalça kırık geçiren hastalara, femur başı kemik iliği ödemi veya bölgesel hücre ölümü olan hastalara,  kalça çıkığı olan hastalara ve romatizmal hastalıklara bağlı eklem bozulması olan hastalara total kalça protezi uygulanmaktadır. Ayrıca femur başı avasküler nekroz hastalarında ve geçilmiş eklem iltihabına bağlı eklem aşınması olan hastalarada yapılabilir.

Geçmişte kalça eklem artrodezi (dondurması) yapılmış hastalar için uygundur. İlerleyen yaşla birlikte kemik eklemleri aşınıp ağrı ve hareket kısıtlığına sebep olan bireylerde bunların yanı sıra kalçasında çıkık, kalça kırığı, romatoid artrit gibi rahatsızlıkları bulunan yardımcı tedavilerden (Baston, fizik tedavi seansları, ilaçlar, eklem içi enjeksiyonları vs) istenen sonuç alınamamış kişilerin, ağrılarını tamamen gidermek ya da ağrılarının azalmasını sağlayıp, temel bacak hareketlerini rahatça yapabilmesi için total kalça protezi tedavileri yapılır.

TOTAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATI KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİLDİR?

Felçli hastalara

Enfeksiyon geçiren hastalara

Kemik kalitesi yetersiz hastalara kalça protezi ameliyatları yapılmamalıdır.

Total Kalça Protezi ameliyatı olacak hastalarda en sık hangi şikayetler görülür?

Total Kalça protez ameliyatı olacak hastalarda en sık görülen bulgular ;aksama, topallama, bacakta kısalık, kasıkta ağrı ve kasıktan dize doğru yansıyan ağrı görülür.

Total Kalça Protezi Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?

Yürüme, ayakta durma, çorap giyme, merdiven inme-çıkma gibi temel hareketlerini yapamayan, hareket kısıtlığı yaşayan kişilerin şikayetlerini ve ağrılarını ortadan kaldırmak için yapılır. Hastanın günlük yaşamında ihtiyaç duyduğu fonksiyonlarını geri kazanması temel hedefdir.

Ağrılarını tamamen gidermek ya da ağrılarının azalmasını sağlayıp, temel bacak hareketlerini rahatça yapabilmesi için total kalça protezi tedavileri yapılır. Kalçasından kaynaklanan bacak boy eşitsizliğini düzeltme aracı olarak da kullanılır.

Total Kalça Protezi Ameliyatı ne zaman yapılmalıdır?

Kalça eklem aşınması nedeniyle diğer tedavilerden fayda görmeyen, yol yürüme mesafesi kısalmış, aksaması olan, gece ağrılarına bağlı uyku sorunu olan ve sık sık ağrı kesici alan hastaların total kalça protez ameliyatı olma zamanı gelmiştir.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi Hazırlık Sürecinde neler yapılmalıdır?

Hastaların total kalça protez cerrahisi öncesi mutlaka mevcut olan hipertansiyon, astım, tiroid veya kalp hastalıkları değerlendirilmelidir. Ayrıca enfeksiyon araştırması(diş, cildiye muayenesi) ve toplardamarda pıhtılaşmaya neden olabilecek sorunlar incelenmelidir. Kan sulandırıcı ilaçlar sorgulanmalı ve uygun zamanda kesilmelidir. Ameliyattan 8 saat önce yeme içme faaliyetlerinizi sonlandırılmalı, hastaneye aç şekilde gelinmelidir.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatın, protez operasyonlarının yapılmasına uygun sterilizasyon özelliklerine sahip ameliyathanelerde yapılması enfeksiyon komplikasyonunun riskini en aza indirmek için önemlidir. Ameliyatta, şayet hastanın genel durumu uygunsa belden aşağı bölgenin tamamen uyuşması sağlanan Spinal-epidural anestezi uygulanır veya genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılan bir cerrahi işlemdir. 10-15 santimetrelik kesiler ile protez uygulanır. Ameliyat yaklaşık 45-90 dk arasında sürmektedir. Kemik yapısı güçsüz ve kemiğe protezin iyi tutunmayacağı düşünülen hastalara kemik çimentosu ile protez uygulanır. Ancak kemik kalitesi iyi,kemik yapısı güçlü olan vakalarda ise poroz kaplı protezler uygulanır. Protezin ömrünü uzattığı düşünüldüğü için son yıllarda eklem yüzey seçenekleri olarak seramik-seramik yada seramik-polietilen şeklinde yüzeyler uygulanmaktadır..

Hastanede total kalça protez ameliyat sonrası neler yapılmaktadır?

Hastalar ameliyat sonrası ilk gün ayağa kaldırılmaktadır. Ayrıca egzersizler başlanmaktadır. İkinci gün merdiven inip çıkması sağlanmaktadır ve yürüme süresi artırılmaktadır. 3 ile 5 gün arasında değişen bir süre hastanede kalmaktadır.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası evde yapılması Gerekenler nelerdir?

Hastaneden taburcu edildikten sonra sırasıyla ev tedavi süreci başlamaktadır. Evde hastanede öğretilen egzersizlere devam etmeliyiz ve kendi ihtiyaçlarımızı gidermeye çalışmalıyız. Bol bol yürümeli ve egzersiz yapılmalıdır. Mutlaka uygun ortam mevcut ise ev dışında yürümek önemlidir ve tavsiye etmekteyiz. Gündelik hayatınıza yaklaşık 3-4 hafta sonra dönebilirsiniz.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Yapılmaması Gerekenler nelerdir?

Bu süreçte dikkat etmeniz gereken önemli hususlar alaturka tuvalet kullanılmamalı, bacak bacak üstüne atmamalı ve uzun süre hareketsiz kalmamalıyız.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Normal Hayata dönüş

Ameliyat sonrası bir süre ağrılarınızın olması normaldir ama bu ağrılar ağrı kesici ilaçlarla atlatabileceğiniz seviyede kalacak zamanla ağrılar bitecektir. Yatarken hasta sırt üstü veya ameliyat olmayan kalça tarafı üzerine yatabilir. 3-4 haftada desteksiz kendi başınıza aktiviteye başlayabilirsiniz. Genellikle 6 haftada bisiklet kullanmaya , araç kullanmaya ve yüzmeye başlanabilir. 3 aydan sonra hastanın hareketleri serbest bırakılmaktadır.

Total Kalça Protezi Ameliyatı Sık Sorulan Sorular

Ameliyattan sonra MR çektirebilir miyim?
Protez bölgesi haricinde MR çektirmenizde hiçbir sakınca yoktur MR işlemi çektireceğiniz yerdeki radyoloji doktoruna mutlaka  protez olduğu bilgisini vermeniz gerekir.

Kalça Protezlerinin ömrü ne kadardır?
Anatomiye uygun şekilde yapılan kalça protezlerinin 10 yıllık sağ kalım oranın % 90-95, 20 yıllık sağ kalım oranları ise % 80-90 olarak bildirilmektedir.

Total kalça protezi ameliyatı yerine başka tedavi uygulanabilir mi?

İleri derece kalça eklemi aşınması olan ve kalça şikayetleri hayatını kısıtlayan     hastalar için total kalça protezi iyi bir alternatifdir. PRP, Kök hücre veya eklem içi diğer enjeksiyonları daha çok erken evre hafif aşınmalarda uygulanabilir.

Total kalça protezi ameliyatının yaş sınırı var mıdır?

Total kalça protezinin uygulanması için belli bir yaş sınırı yoktur. İleri kalça ekleminin aşınması olan ve yürüme zorluğu yaşayan, ağrısı olan, sık sık ağrı kesici kullanan ve diğer tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen her erişkin hastaya uygulanabilir.

 

Kalça Protezi ameliyatı çok ağrılı bir ameliyat mıdır?
Cevap: Ameliyat zaten kalçanızda sizi rahatsız eden ağrıları gidermek için yapılır ve bir süre ağrılarınız olsa da kalıcı bir fayda sağlayacak, ameliyat ağrılarınız ise ilaçla kontrol altında tutulacaktır.

Kalça Protezlerinin ömrü ne kadardır?
Cevap: Protez gibi canlı olmayan malzemelerin bir ömrü yoktur. Unutulmaması gereken bu malzemeler için iyileşme değil biyo-uyumdan bahsedilir. Uyumlu olarak hizmet verdikleri yıl için ortalama 20-25 yıllardan bahsedilebilir. Bunun sebebi kemik şeklinde ve kalitesinde zamanla görülen değişkenlik nedeniyle protezlerde