PRP (Trombosit Zengin Plazma, TZP)

PRP(Trombosit Zengin Plazma,TZP)      

PRP (platelet rich plasma), platelet/trombosit hücrelerinden zengin kan demektir. PRP uygulamasında kişinin kendi kanından elde edilen trombosit hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kullanılır. Kandaki iyileştirici ve yenileyici hücrelerin kullanılarak kıkırdak yenilenmesini sağlayan bir yöntemdir. Aynı zamanda kıkırdak hasarına bağlı semptomları azaltmaktadır. PRP tedavisi bir kök hücre tedavisi değildir. Ancak sınırlı miktarda kök hücre bulunmaktadır.

PRP Nedir?

PRP insan kanından elde edilmektedir. İnsan kanında bulunan trombositleri yüksek konsantrasyonlarda biriktirerek ; bu trombositlerde bulunan büyüme faktörlerinin aktifleştirilmesi işlemidir. Genellikle PRP’de istenen trombosit sayısı normal kandaki değerin 3 ile 5 katı kadar olmasıdır. Bu büyüme faktörleri kıkırdak yenilenmesinde fayda sağlıyor. Hastadan alınan kan, santrifüj işlemlerinden geçiyor, büyüme faktörleri aktifleştiriliyor ve daha sonra kıkırdak hasarı olan ekleme enjekte ediliyor.

PRP ya da diğer adıyla Trombositten Zengin Plazma, kişinin kendi kanından hazırlanmaktadır. Hastadan 20-60ml arasında kan alınır, bu kan tek kullanımlık özel filtreler ve santrifüj cihazları ile ayrıştırılarak istenmeyen kısımları uzaklaştırılır. Ayrıştırılan 4-6 ml kısım, trombositten zengin plazmayı içerir ve bir çok kas iskelet sistemi yaralanmasında uygulama alanı bulmuştur.

PRP bir ilaç mıdır?

PRP bir ilaç değildir. kişinin kendi kanı dışında başka bir madde içermez. Etkisi ilaçların aksine uygulandığı bölge ile sınırlıdır.

Kaç seans sürüyor?

Bu konuda ortak bir görüş birliği yoktur. Seans sayısı, hastanın şikayetlerine, kıkırdak hasarının derecesine ve tedaviden fayda görme durumuna göre değişiyor. Genellikle 3 seans uygulanıp daha sonra şikayetlere göre karar vermek gerekebilir.

PRP hangi hastalıklarda kullanılır?

PRP ortopedi ve bir çok farklı bölüm tarafından uygulanmaktadır. Bunlar içinde ortopedik kullanımları birkaç başlık altında özetlenebilir.

Kronik tendinopati: Tenisçi dirseğinde PRP uygulamaları ile %82-93 oranında başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Benzer şekilde aşil tendon hastalıklarında ve plantar fascitis hastalığında % 80 civarında başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Bu hasta grubunda konservatif tedavinin yetersiz olduğu durumlarda PRP tercih edilebilir.

Diz bağ yaralanmaları: Diz iç yan bağ yaralanmaları sonrası PRP enjeksiyonları ile hızlı iyileşme ve daha kısa sürede spora dönüş olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

Kas yaralanmaları: Kas yaralanmalarında veya kas içi kanamalarda PRP enjeksiyonları ile daha hızlı hayata dönüş bildirilmiştir.

Osteoartroz (Kireçlenme): Diz eklemindeki osteoartritin erken evrelerinde PRP enjeksiyonları ile 6 ay süreyle hastaların ağrılarında azalma ve fonksiyonlarında düzelme olduğu bildirilmiştir. Ancak PRP tedavisi hastalığın doğal seyrini değiştirmez ve var olan aşınma ve yıpranmayı geri döndüremez.

Kıkırdak onarımına destek olarak: Genç hastalardaki kıkırdak onarımında tamir dokusunun kalitesini artırmak için PRP uygulamaları gündeme gelmiştir. Günümüzde PRP’nin en çok üzerinde çalışılan ve en heyecan verici alanı budur. Bir çok çalışmada başarılı sonuçlar bildirilmiştir.

 

PRP kimlere uygulanmamalıdır?

Kanser öyküsü bulunanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, kan hastalığı olanlara, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamilelere ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

PRP’nin olası yan etkileri nelerdir?

PRP nadirende olsa yan etkileri vardır. PRP kendi vücudunuzdan gelen maddeleri içerdiğinde alerjik reaksiyon nadir görülür. Diğer yan etkiler ;

1-Enfeksiyon

2-Sinir yaralanmaları

3-Enjeksiyon yerinde ağrı

4-Eklemde şişlik

Bu yan etkiler oldukça nadir olmakla birlikte hekimlerin hastaları bilgilendirmesi gereklidir.

PRP’nin başarısını neler etkiler?

Başarısı hastaya ve PRP kit özelliğine ve hazırlanma özelliğine bağlı olarak değişir. Hastanın yaşı, kilosu, aktivite düzeyi, kıkırdak hasarının derecesi başarıyı etkileyen faktörler arasındadır. İleri yaşlarda, fazla kilolularda ve ileri derecede kıkırdak hasarı olanlarda başarı oranı düşebilmektedir. Yine PRP nin hazırlanma koşulları, yeterli miktarda uygun hücrenin elde edilebilmesi ve uygulayan kişinin tecrübesi uygulamanın başarısını etkileyen faktörlerdendir.

PRP uygulaması sonrası dikkat edilecek hususlar var mıdır?

Uygulaması sonrası hafif bir ağrı ve şişlik olabilir. Bu durum geçicidir ve genellikle 2-3 gün içinde azalarak ortadan kaybolur. Uygulamadan sonra günlük yaşamınıza dönebilirsiniz. İlk 24-48 saat dönemde aşırı zorlamaktan ve yoğun fiziksel aktiviteden kaçınmanız önerilir ancak basit egzersizler ve germeler yapılabilir.