Dirsek Kireçlenmesi
DİRSEK KİREÇLENMESİ NEDİR?
Dirsek kireçlenmesi, dirsek eklemindeki kıkırdak dokunun farklı nedenlerle aşınması ve yıpranmasıdır. Bu kıkırdak aşınması dirsekte şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Dirsek osteoartriti olarak adlandırılan dirsek kireçlenmesi kırık, çıkık ve romatolojik hastalıklara bağlı olabilir.
DİRSEK KİREÇLENMESİ NEDENLERİ NELERDİR?
***Daha önceki zamanlarda meydana gelen dirsek çıkığı ve dirsek kırığı sonrasında bu durumlar tetikleyici bir rol üstlenerek dirsek kireçlenmesi oluşumuna zemin hazırlayabilir.
***Eklemin kullanıldığı aktivitelerin sık olarak tekrarlanması kemiklerin uç kısmında yer alan eklem yüzeyindeki koruyucu kıkırdak tabakanın hasar görmesine neden olur. Koruyucu kıkırdak doku kaybı sert kemik yüzeylerinin hareket sırasında birbirine sürtünmesi ile sonuçlanır. Dolayısıyla zaman içerisinde deformasyon, şişlik ve ağrı gibi şikayetler meydana gelebilir.
***Dirsek eklemi ligament hasarı ise eklemin sabitliğinin kaybolmasına ve osteoartrit gelişimine neden olabilir.
DİRSEKTE KİREÇLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?
Dirsek kireçlenmesi ile birlikte ortaya çıkabilecek en sık şikayetler ağrı ve eklem hareketi kısıtlanmasıdır. Kişilerde aynı zamanda kireçlenmeye bağlı oluşan gıcırdama ve kilitlenme hissi gibi diğer şikayetler de mevcut olabilir. Normal eklem hareketinin dışında gerçekleşen bu durum nedeniyle bazen hareketin bir noktada kilitlendiği fark edilebilir. Ayrıca tutuklukta çok sık görülmektedir.Dirsek kireçlenmesi ile birlikte oluşabilecek bir diğer belirti de eklemde şişlik meydana gelmesidir. Eklem şişliği bu bölgede yer alan kanal içerisindeki sinir yapılara baskı yaparak serçe ve yüzük parmağı tarafında belirgin karıncalanma ve uyuşmaya neden olabilir.
DİRSEKTE KİREÇLENME TANISI NASIL KONULUR?
Fizik muayene değerlendirmesi sonrası radyolojik yöntemlerden x-ray grafiler oldukça faydalı tetkiklerdir. Dirsek filminin incelenmesi ile osteoartrit nedeniyle oluşan değişikliklerin görüntülenmesi sağlanır. Gerekli durumlar dirsekte kireçlenme tanısı amacıyla manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi ileri radyolojik tetkiklerden de faydalanılabilir.
DİRSEK KİREÇLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Dirsek oldukça önemli bir vücut eklemidir ve bu yapıdaki değişiklikler tüm kolun hareketini olumsuz yönde etkileyebilir. Dirsek kireçlenmesine tedavi yaklaşımı genellikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile başlar. Şikayetlerin oluşumunu tetikleyen hareketlerin kısıtlanması, aktiviteler sırasında istirahat edilmesine önem verilmesi, ağrı kontrolünde nonsteroid antienflamatuar ilaçların reçetelendirilmesi ve fizik terapi uygulamaları, dirsek kireçlenmesi olgularında başvurulabilecek cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Eklem içi enjeksiyon, dirsek kireçlenme vakalarında kortizon veya hyaluronik asit gerçekleştirilen alternatif tedavi yöntemleridir. Hyaluronik asit, eklem sıvısının kalitesini artırarak şikayetlerin kontrol altına alınmasını amaçlayan bu tedavi yönteminin başarısı hakkında araştırmaların devam ettiği unutulmamalıdır. Kortizon tedavisi; eklem yaygın ödem ve şişlik varise uygulanmaktadır.
Cerrahi dışı yöntemlerle şikayetlerin kontrol altına alınamaması halinde ameliyat tedavisi gündeme gelebilir. Günümüzde erken dönem kireçlenmelerde artroskopik olarak gerçekleştirilen dirsek kireçlenmesi cerrahisi şikayetlerin kontrol altına alınması ve hareket açıklığının iyileştirilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.
Eklem yüzeyinin tamamen hasarlandığı ileri evre olgularda dirsek protezleri kullanılarak gerçekleştirilen eklemin implantlarla değiştirilme tedavisi gündeme gelebilir. Doğru şekilde seçilen dirsek kireçlenmesi hastalarında bu operasyon ağrı ve fonksiyon kaybını giderebilir.