Olekranon Bursiti

OLEKRANON BURSİTİ NEDİR?

Bursit; bursa ismi verilen keseciklerin içine sıvı veya kan toplanmasına verilen isimdir. Dirsek arka kısmında görülen şişlik, ağrı ve hassasiyet ile ilerleyen hastalığa olekranon  bursiti denilmektedir.

OLEKRANON BURSİTİ SEBEPLERİ NELERDİR?

Olekranon bursitinin en sık nedeni dirsek arkası bölgenin sık sık ve tekrarlayan şekilde baskı altında kalmasıdır. Masa başı çalışan grupta, klavye kullanırken dirsek kısmının boşta bırakılmaması ve masa tarafından ezilmesi sonucu olekranon bursiti oluşur. Bunun dışında dirsek arkasındaki cildin kuruması ve cilt bariyerinin bozulması da zamanla bu bölgede enfeksiyona ve enfekte olekranon bursitine neden olur.

OLEKRANON BURSİTİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dirsek arkası bölgesinde ağrı, şişlik ve kızarıklık izlenir. Dokudaki bu duruma enfeksiyon tablosu da eklenirse ateş ve kırgınlık-halsizlik durumu tabloya eklenebilir. Bazı olekranon bursitlerinde ise sadece şişlik görülür. Diğer klinik semptomlara rastlanmaz.

OLEKRANON BURSİTİ TANISI NASIL KONUR?

Olekranon bursiti ayrıntılı fizik muayene ve gerekirse ultrason veya MRG görüntülemesi ile kesin tanıya gidilir. Dirsek arka kısmında şişlik ve ele gelen kitle çok belirgindir. Bu şişlik genellikle yumuşak ve etraf dokulardan serbesttir. Enfeksiyon olan bursitlerde kızarıklık, aşırı ağrı ve dirsekte kıvırma zorluğu görülür.

OLEKRANON BURSİTİ KONSERVATİF TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Olekranon bursiti gelişen hastalarda buz uygulama, bandajlama ve ödem alıcı ilaçlar kullanılır. Enfekte olekranon bursitinde, bu tedaviye antibiyotikler de eklenir. Bu tedavilerden fayda görmeyen ve klinik tablosu kötüye giden hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

OLEKRANON BURSİTİ CERRAHİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Cerrahi dışı önlem ve tedavilerden fayda görmeyen olekranon bursiti hastalarında ameliyat tedavisi uygulanmaktadır. Buna göre bursite neden olan bursit dokusu, kapsülü ile çıkarılır.  Ameliyat sonrası çoğu hastada dirsek hareketleri serbest bırakılır.