Kubital Tünel Sendromu
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?
Kübital tünel sendromu, dirsek eklemi iç tarafında ulnar sinirin sıkışmaya uğraması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Dirsek ekleminin iç tarafındaki medial epikondil adı verilen çıkıntının arkasından geçen ulnar sinir basıya maruz kalınca elde uyuşma ve karıncalanma yapmaktadır. Ayrıca günlük hayatımız sırasında bu sinir gerilebilir ve dirsekteki kemik çıkıntının arkasında sıkışabilir. Sinir aşırı bası altında kalırsa veya düzenli gerilirse, daha uzun süren ulnar sinir belirtileri ortaya çıkabilir.
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kubital tünel sendromunda sıkışan ulnar sinirin yol açtığı şikayetler arasında;
- Dirsek ve el çevresinde ağrı,
- Küçük parmak ve yüzük parmakta karıncalanma ve duyu kaybı,
- Eldeki bazı kaslarda zayıflama,
- Küçük ve yüzük parmaklarını düzeltememek,
KÜBİTAL TÜNEL SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Kübital tünel sendromunun birçok nedeni vardır ancak her zaman ulnar sinirin sıkışması veya tahrişinden kaynaklanmaktadır. Rahatsızlık hissinin sıklıkla belirli bir faaliyete bağlı olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları;
- Dirseğin uzun süre katlanması,
- Dirseğin katlanarak uyunması (sinir dokusunun gerilmesine neden olacağı için),
- Uzun süre boya yapma, gitar çalma gibi dirseklerin tekrar tekrar eğip düzleştirilmesi,
- Dirsek çevresi kemiklerde büyüme,
- Siniri sıkıştıran bir darbe yaşanması,
- Dirseğin hareketleri sırasında sinirin altta yatan kemiğe sürtünmesi,
- Eklem deformitesidir (artritik değişiklikler veya kırıklar dahil).
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Kubital tünel sendromunun teşhisinde tıbbi öykü ve fizik muayene yapılır. Kubital tünel sendromunu teşhis etmek için bazı testler yapılabilir. Bu testler şu şekildedir:
- Elektromiyogram (EMG): Ön kol kasları ulnar sinir tarafından kontrol edilir. Ulnar sinirin hasar görmesi sonucunda kaslar olması gerektiği gibi çalışmaz ve kubital tünel sendromu ortaya çıkabilir. Kubital tünel sendromunun ortaya çıktığı ön kol kaslarını incelemek, vücuttaki kas ve sinir fonksiyonlarını test etmek için elektromiyogram testi kullanılabilir.
- Dirsek Grafisi: Kubital tünel sendromu teşhisinde kullanılan yöntemlerden biri olan grafi dirsek kemiğinin görüntülenmesi ile dirsekte artrit veya kemik anormallikleri olup olmadığını görmek için yapılır.
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kübital tünel sendromunu başarılı bir şekilde tedavi edebilmek için, soruna neden olan aktiviteyi tespit edip önlemek gereklidir. Böylece sinir üzerindeki baskıyı azaltmak mümkündür. Altta yatan sorunu bulmak için günlük ve mesleki faaliyetler, iş ve boş zaman da dahil olmak üzere, ayrıntılı olarak incelenmelidir. Belirtilere neden olabilecek bir etkinliklerin yapılış yöntemi değiştirilmelidir.Ayrıca fizik tedavi uygulamalarıda iyileşmekte fayda verebilir.
KUBİTAL TÜNEL SENDROMU CERRAHİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Sinir sıkışmasının daha şiddetli olduğu kubital tünel sendromu durumunda ulnar sinir üzerindeki baskıyı azaltmak için fiziksel tedavi yöntemlerinin uygulanması yeterli olmayabilir. El kaslarında zayıflama ve güçsüzlüğü gibi ciddi belirti ve semptomları olan hastalarda kubital tünel sendromunu tedavi etmek için cerrahi yöntemler uygulanabilir. Ayrıca altı ay boyunca uygulanan fiziksel tedavinin başarısız olduğu hastalarda da semptomları iyileştirmek için cerrahi müdahale yöntemlerinden yararlanılabilir.Kübital tünel olarak adlandırılan dirsek iç tarafındaki yumuşak doku açılır ve tüneli oluşturan yapılar gevşetilerek ulnar sinir üzerindeki baskı azaltılır.Cerrahide sinir dokusu üzeri açılır, gerekirse sinir öne doğru nakil yapılır.