Tarsal Tünel Sendromu

TARSAL TÜNEL SENDROMU NEDİR?

Tarsal tünel sendromu, ayak bileğinde ortaya çıkan sinir sıkışmasıdır. Özellikle ayağın duyu hissini veren tibial sinir, ayak bileği iç tarafında damarlarla birlikte tarsal tünelinden geçer. Bazı sebeplerden dolayı bu tünellerde daralma meydana gelmesi bu sinirlerin bası altında kalmasına neden olarak bazı şikayetlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Tarsal tünel sendromu, hasarlı veya sıkıştırılmış bir tibial sinir olduğunda ortaya çıkan bir durumdur.

TARSAL TÜNEL SENDROMU NEDENLERİ NELERDİR?

Tarsal tünel sendromu, tibial siniri basıya uğradığında ortaya çıkar. Tarsal tünel sendromu en sık karşımıza kötü ayakkabı giyme, burkulma, darbeler, düz taban veya çukur taban ayaklar, ganglion kistleri, tendon problemleri, tümörler, hipotiroidizm, diyabet veya artrit gibi sistemik hastalıklar ve sinir kılıfı kökenli daralmalar çıkar.

TARSAL TÜNEL SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tarsal tünel sendromu belirtilerine, sinir basısının neden olduğu şikayetler neden olur. En sık belirtisi ayakta ağrı, uyuşma ve hissizliktir. Bu hissizlikler ara sıra ve ayak tabanında karşımıza çıkarken, ağrı durumu yanıcı batıcı tarzda olup uzun süre ayakta durmak ve yol yürümekle ortaya çıkar.. Bazı insanlarda belirtiler yavaş yavaş ilerlerken, bazılarında ise çok ani şekilde başlayabilir.

TARSAL TÜNEL SENDROMUNUN TANISI NASIL KONULUR?

Tarsal tünel sendromunun tanısı fiziki muayenede yere basarken ayaktan geçen sinir üzerinde hassasiyet oluşması, ayak bileği hareketlerinin ağrılı olması, özellikle Tarsal tünel bölgesine bası yapıldığında oluşan ağrı bu hastalığın tanısının konulmasına yardımcı olmaktadır. Bunun dışında basarak çekilen ayak bileği grafisi ve yumuşak doku problemlerini gösterebilen ayak bileği MR çekilmesi gerekebilir. Tanıda sinir iletimini inceleyen EMG testi yapılır ve bu test ile bölgeyi besleyen sinir aktivitesindeki azalma tanı konulmasına yardımcı olur.

TARSAL TÜNEL SENDROMUNUN konservatif TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Cerrahi dışı yöntemlerde genellikle antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ayakkabı değişimi ve bazı durumlarda ortezler tedavide kullanılabilmektedir. Bir süre boyunca ayağı kullanmadan ya da fazla yormadan dinlenmek bir yandan iyileşmeyi hızlandırabilmektedir. Günde birkaç kez 15 dakikaya kadar buz paketlerinin ayağa uygulanması şişliği ve ağrıyı azaltabilir. Kişiye özel ayakkabı ekleri (ortez) kullanılabilir. Ortez, ayağın düzgün bir kemer korumasına yardımcı olabilir. Bu pozisyon sinir sıkışmasına neden olan hareketleri azaltır. Ağrı ve enflamasyonu azaltmak için lokal steroid enjeksiyonları kullanılabilir.

TARSAL TÜNEL SENDROMUNUN konservatif TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Cerrahi olmayan tedavileri denedikten sonra tarsal tünel sendrom şiddetliyse cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavinin amacı, içinden sinirin geçtiği tarsal tünel adı verilen yapının gevşetilmesi prosedürüdür. Cerrahi dışı tedavilere 3 ile 6 ay arasında yanıt vermeyen olgularda cerrahi gevşetme düşünülmelidir. Ayak bileği iç kısımdan yapılan bir kesi yardımıyla bölgeye ulaşılarak gerekli gevşetmelerin yapıldığı operasyondur. Cerrahi sonrasında hastalar erken dönemde hareket etmeye başlayabilir. Cilt iyileşene kadar üstüne kısmı yük verilir, cilt iyileştikten sonra tam yük verilerek yaklaşık 10 gün ile 2 hafta arası dinlenmeden sonra ağrısız bir şekilde yürümeleri sağlanır.