Omuz Artroskopisi
OMUZDA ARTROSKOPİK CERRAHİ NEDİR?
Artroskopik cerrahide kullanılan cerrahi aletler kalem ucu büyüklüğündedir. Omuz artroskopik cerrahisi 1 santimlik 2-4 küçük delik aracılığıyla gerçekleştirilir. Omuzda artroskopinin oldukça geniş kullanım alanı vardır. Amaç eklem içini küçük deliklerden özel aletler aracılığıyla muayene ederek gereken tedaviyi minimal hasarla tamamlamaktır.
OMUZ ARTROSKOPİSİ NASIL UYGULANIR?
Omuz artroskopisi, omuz eklemiyle ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde kullanılan bir ameliyattır. Bölgedeki ekleme yapılan küçük kesilerden artroskop adı verilen bir aletin yerleştirilir. Bu alet, bir kamera ve aydınlatma sistemi içeren bir tüptür. Bu sayede cerrah, eklemi içeriden görüntüleyebilir. Anestezi altında gerçekleştirilen bu operasyon, açık cerrahiye kıyasla daha az yaralayıcıdır ve daha hızlı bir iyileşme süreci sunar.
Cerrah, bu operasyonda gerektiğinde eklem içerisindeki hasarı onarabilir, yırtıkları diker, cerrahi aletler kullanarak gerekli işlemleri yapar. Cerrahi kapalı teknikler uygulanarak yapılır. Bu operasyonla beraber kemik çıkıntısı gibi fazlalıklar temizlenebilir. Genellikle bu ameliyat 1-2 saat sürebilir.
OMUZ ARTROSKOPİSİ HANGİ RAHATSIZLIKLARI TEDAVİ EDER?
Omur artroskopisi, çeşitli omuz rahatsızlığının tedavisinde kullanılan bir cerrahi operasyondur. Bu rahatsızlıklar aşağıdaki gibi olabilir.
- Omuz artroskopisi, rotator manşet yırtıklarının teşhis edilmesi ve tamir edilmesi için kullanılır. Cerrah, yırtığın boyutuna ve tipine bağlı olarak tendonu dikerek veya dikişler kullanarak tamir edebilir.
- Labrum yırtıkları, omuz çıkığı, tekrarlayan omuz çıkıkları veya tekrarlayan omuz ağrısı gibi durumlarla ilgilidir.
- Omuz sıkışması, ağrı ve kısıtlamaya neden olabilir. Engelleri ortadan kaldırmak ve serbest hareketin devamını sağlamak için bu rahatsızlık, artroskopi işlemiyle tedavi edilebilir.
- Kireçlenme nedeniyle oluşan rahatsızlıklar da hastanın daha az ağrı ve rahatsızlık hissine sahip olması için bu operasyonla tedavi edilebilir.
ARTROSKOPİK CERRAHİ AVANTAJLARI NELERDİR?
Eklem içindeki labrum, kıkırdak, ağrı duyusu olmayan dokulardır. Artroskopik cerrahi çevre dokulara zarar vermeden ve yaralamadan direkt eklem içine girilmesine ve sadece hasta olan dokulara müdahale edilmesine olanak sağlar. Artroskopik cerrahi sırasında eklem içi yapıları çok yakın ve büyütülmüş olarak görülür. Bu sayede hastalıklı dokular çok daha iyi teşhis ve tedavi edilebilirler. Artroskopik cerrahide eklem hareketlerini sağlayan iyileşmesi zor ve ağrılı adele, kapsül gibi dokulara sınırlı dokunulmamaktadır. Bu özellikle omuzda çok daha önemlidir. Böylece ameliyat sonrası eklem hareketleri ağrısız ve rahattır. Enfeksiyon riski de açık cerrahilere göre çok düşüktür.