Omuz Sıkışma (Impignment) Sendromu
OMUZ SIKIŞMA (IMPINGEMENT) SENDROMU NEDİR?
Omuz sıkışma sendromu, omuz ekleminde yer alan kasların ve omzun üst kısmındaki kemiklerin arasında yer alan keseciğin(bursanın) şişerek sıkışmasıdır. Bursa, kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokusunun üzerinde bulunan bir kesecektir. Birçok şekilde ortaya çıkar ve günlük yaşamı etkileyen bir rahatsızlıktır. Impingement sendromu olarak da adlandırılan omuz sıkışması, tıbbi açıklamasıyla omuzda yer alan bursanın şişmesi ve zedelenmesi demektir.. Omzun aşırı kullanımı ya da kemik çıkıntıları zamanla rotator manşet tendon sıkışmasını beraberinde getirir.
OMUZ SIKIŞMASI (IMPINGEMENT) SENDROMU NEDEN OLUŞMAKTADIR?
Omuz sıkışmasının yaygın nedeni yaralanma ve travma sonucu omuzlardaki tendonlarda şişme ve yırtılma, devamlı omuzu etkileyen spor ve egzersiz aktiviteleri, aşırı ve sert kullanım, aşırı kullanıma bağlı aşınma ve yıpranmadır.
Omuz sıkışmasının nedenleri arasında şunlar da yer alır:
- Rotator manşet tendonun yırtılması veya şişmesi
- Bursanın iltihaplanması (inflamasyonu)
- Akromiyon çıkıntısının kanca şeklinde olması
- AC eklem kireçlenmesi
- İleri yaş
OMUZ SIKIŞMASI SENDROMU KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Omuz sıkışma sendromu; omuz bölgesini aktif olarak kullanan bireylerde meydana gelir. Yüzme, voleybol, tenis ve beyzbol gibi spor dallarında aktif olan kişilerde görülme ihtimali yüksektir. Aynı zamanda boyacılık, inşaat ve cam silme gibi işleri yapan bireylerde de omuz sıkışmasına rastlanabilir. Buna ek olarak ileri yaşta olan kişilerde deformite, yırtık ve kireçlenme durumlarında ortaya çıkabilir.
OMUZ SIKIŞMASI (IMPINGEMENT) SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?
Omuz sıkışması belirtileri arasında en fazla ağrı görülür. Aniden ortaya çıkan semptomlar yavaş yavaş da meydana gelebilir. Impingement sendromunun en önemli belirtileri şunlardır:
- Omzun üst kısmında ağrı
- Kolun başın üzerine doğru kaldırıldığında acı verici ağrı hissi
- Gece uykusunu etkileyen sızı hissi
- Kolda güçsüzlük
- Omzu çevreleyen kaslarda zayıflık
- Omzun ön bölgesinde hassasiyet
- Kolu indirip kaldırırken ağrı hissi
Omuz sıkışması belirtileri dokunulduğunda da görülebilir. Omzun ön tarafından kolun yan tarafına doğru yayılan ağrı özellikle de geceleri uykuya dalma esnasında ortaya çıkar. Bu nedenle uygun tedavisi yapılarak kontrol altına alınması önemlidir.
OMUZ SIKIŞMASI (IMPINGEMENT) SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Omuz sıkışma sendromu tedavisi basamaklar şeklinde uygulanmaktadır. Omuz rotator manşet yırtığı olmayan ve ciddi kireçlenmesi olmayan hastalarda başlangıç tedavisi; baş üstü aktivite kısıtlaması, buz uygulaması, ödem giderici ilaçlar ve fizik tedavi kombinasyonudur. Fizyoterapistler omuz kas sıkışması teşhisi koyduklarında basit omuz egzersizlerinin yapılmasını önerir. Bu hareketler ağrı ve hareket aralığını iyileştirir ve omuz duruşunu düzeltir. Bu tedavilerin başarı oranı % 90’dır. Ancak başarısız olan hastalarda kortikosteroid enjeksiyonları etkin tedavi sağlayabilir. Maksimum 2 enjeksiyon yapılmalıdır. Omuz sıkışmasının fizik tedavi ve enjeksiyonlarla iyileşmediği durumlarda son yöntem omuz artroskopisidir.
Omuz artroskopisi ile subakromiyal dekompresyon yapılmaktadır. Bu teknikte rotator manşet tendonun etrafındaki boşluğu genişletmeyi amaçlar. Bu sayede dokuda oluşan ödemin geçirir. Küçük kesilerle uygulanan cerrahi prosedür genel anestezi altında uygulanır. Sonucunda birey omzunu normal bir şekilde tekrardan kullanabilir.