Kalça Artroskopisi
KALÇA ARTROSKOPİSİ NEDİR?
Kalça artroskopisi, kalça eklemindeki ve kalça eklemi çevresindeki hastalıkların tedavisinde küçük cilt kesilerinden özel enstrümanlarla yapılan cerrahi girişimdir. Son yıllarda kalça patolojilerinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte popülaritesi artmış ve daha sık uygulanmaya başlanmıştır.
Kalça artroskopisi açık cerrahi prosedürlere göre daha güvenli olup hastaların daha erken iyileşme ve normal hayata dönüşünü sağlar. Yine açık cerrahiye oranla, hastanede kalış süresi ve işe dönüş süresi daha kısadır. Ameliyatta genelde 2 veya 3 cilt kesisi yapılır. Minik cilt kesilerinden özel kameralar ve el aletleri ile kalça eklemi ve eklem çevresine ulaşılır. Açık cerrahi kıyasla komplikasyon nadir görülür.
KALÇA ARTROSKOPİSİ NASIL YAPILIR?
Kalça eklemi artroskopisi 1.5-2 cm lik kesilerden bir kamera yardımı ile yapılmaktadır. Bu yöntem kalçanın derinde olması ve hareket alanının çok dar olması nedeniyle teknik olarak zordur. Cerrahinin çeşitli basamakları sırasında skopi kullanılarak radyolojik kontroller gerekir. İşlem genel anestezi altında ve traksiyon masası kullanılır. Böylece eklem boşluğu büyütülerek bir çalışma alanı yaratılır. Sonra küçük kesilerden kalça eklemine kamera ve motorize aletler yerleştirilir. Daha sonra traksiyon sonlandırılır ve eklemin çevresindeki hastalıklara girişim uygulanır.Cerrahi süre hastalıklara göre 1-2 saat arası sürmektedir.
Ameliyat sonrası genellikle 2-3 hafta süreyle koltuk değneği kullanılır. Eğer kıkırdak yenileyici bir işlem yapılmış ise 6-8 hafta süreyle koltuk değneği kullanmak gerekli olur.
KALÇA ARTROSKOPİSİ İLE HANGİ HASTALIKLAR TEDAVİ EDİLEBİLİR?
1-Femoroasetabuler sıkışma sendromu; kalça eklemini oluşturan kemiklerdeki şekil bozuklukları nedeniyle gelişen sıkışmadır. Hasta genelde ağrı, takılma, kilitlenme gibi mekanik yakınmalar ile doktora başvurur. Eklem hareket kısıtlılığı görülebilir. Tedavisinde sıkışma semptomlarına yol açan kemik çıkıntılara tıraşlama işlemi, hasarlanan labrum gibi dokulara ise debridman ya da tamir işlemi uygulanır.
2-Kalça Labrum yırtığı; Kalça eklemini çevreleyen ve kalça ekleminde conta görevi gören kıkırdak halkaya labrum denir. Bu bölgedeki yırtıklarda hastalarda sıkışma sendromuna benzer olarak ağrı, takılma, kilitlenme gibi mekanik semptomlar görülebilir.
Labrum yırtıklarının tedavisinde labrumun kısmen alınması (debridman), tamiri ya da vücudun başka bir bölgesinden alınan bir doku ile yeniden oluşturulması (rekonstrüksiyon) uygulanabilir. Ameliyat sırasında varsa sıkışma sendromuna yönelik cerrahi de aynı seansta yapılmalıdır. Ameliyat sonrasındaki dönem sıkışma sendromu sonrası rehabilitasyon sürecine benzer.
3-Kıkırdak yaralanmaları; kalça eklemini oluşturan kemiklerin yüzeyini oluşturan eklem kıkırdağında sıklıkla travmaya bağlı olarak kıkırdak lezyonları görülebilir. Bu lezyonlar diğer eklemlerdeki kıkırdak yaralanmalarına benzer olarak farklı yöntemlerle tedavi edilebilirler.
4-Kalça eklem faresi veya yabancı cisim; Kalça ekleminde takılma kilitlenme gibi semptomlara yol açan ve ileriki dönemde eklem kıkırdağı aşınmasına neden olabilen kemik-kıkırdak lezyonlara eklem faresi denir. Kurşunlanma sonrası veya iğne batması gibi durumlarda kalça eklemine yabancı cisim girebilir. Her iki durumda da bunların kalça ekleminden çıkarılması gereklidir.
5-Sinovyal patolojiler: Kalça eklemini kaplayan ve eklem sıvısı üreten hücrelerden oluşan yumuşak dokuya sinovya denir. Bu dokuların hastalıklarında sinovektomi adı verilen hastalıklı yumuşak dokuların temizlenmesi işlemleri kalça artroskopisi ile yapılabilir.