Dirsek Çevresi Kırıklar
DİRSEK ÇEVRESİ KIRIĞI NEDİR?
Dirsek eklemi, menteşe tipi vücudun en karmaşık ve hassas eklemlerinden birisidir. Dirsek eklemi, üç kemikten oluşur ve bağlar, kaslar ve tendonlar tarafından bir arada tutulur. Humerus , radius ve ulna yani ön kol kemikleri ile birbirlerine dirseğin iç tarafındaki ve dış tarafındaki bağlarla, eklem kapsülü ile bağlanır. Dirsek kırığından bahsederken eklem kıkırdağının, bağlarının, eklem kapsülünün ve kemiğin bütünlüğünün bozulması anlaşılmalıdır.
Dirseğe doğrudan bir darbe veya uzanmış bir kol üzerine düşmekle kırılabilir. Kırıkların çoğu çok ağrılı olabilir ve dirsek hareketini zorlaştırabilir. Ancak ciddi kazalar sonucu daha karmaşık bir dirsek yaralanmasının parçası da olabilmektedir. Bir dirsek kırığı, doğrudan bir darbe (yani, dirseğe düşme veya bir nesneden doğrudan darbe) veya dolaylı darbe yoluyla meydana gelebilmektedir.
DİRSEK çevresi KIRIĞI TANISI NASIL KONULUR?
Dirsek kırığında hastanın muayene bulguları ve hastanın şikayetleri bir kırığın varlığını işaret ediyorsa yapılacak direk grafi incelemeleriyle kırık veya kırıkların varlığı ve bölgeleri incelenir. Doğru çekilen röntgenlerle çoğu dirsek kırığına tanı konulabilir. Gerekli görülürse Bilgisayarlı Tomografi veya Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) yöntemlerine başvurulabilmektedir.
DİRSEK KIRIĞI TEDAVİSİ NASILDIR?
Dirsek eklemine yakın ancak eklem içine uzanım göstermeyen basit bir dirsek kırığının tedavisi göreceli olarak daha basitken, çok parçalı kırıklar, açık yarası olan kırıklar ile etrafındaki damar ve sinirlerin de hasar gördüğü dirsek kırıklı çıkıklarının tedavisi çok daha fazla karmaşıktır.
Basit düşmelerle meydana gelen kırıklar, eklem dışı basit kırıklar alçı ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Alçı süresi kırığın yerine, tipine, hastanın yaşına göre değişebilir. İyileşme sürecinde dirseği yerinde tutmak için bir atel veya askı kullanılır. Uzun alçı veya atel süresi nedeniyle, dirsek çok sertleşebilir ve alçı çıkarıldıktan sonra hareketin yeniden kazanılması için daha uzun bir tedavi süresi gerektirebilir.
Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar ameliyatla tedavi edilebilir.Kırık parçalar genelde açık cerrahi ile ortaya konur, daha sonra bir araya getirilir ve plaklar- vidalar gibi farklı şekillerde yerinde sabitlenir.
Ameliyatlı ya da ameliyatsız tedavilerde amaç olabildiğince erken hareket vermektir. Bu da ancak çok iyi bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı ile mümkün olur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yapılamayan hastalarda, ameliyat çok başarılı şekilde yapılsa bile eklem sertliği nedeniyle hastalar mutsuz olabilir.