Akromiyoklavikuler Eklem Çıkığı-Yaralanması

AKROMİYOKLAVİKULER EKLEM ÇIKIĞI-YARALANMASI

Akromioklaviküler(AK) eklem omuz ekleminin üst kısmında yer almaktadır. Bu eklem köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındadır. Akromiyoklaviküler eklemi, kolunuzun özellikle baş üstü aktivitenin yanı sıra, itme, çekme ve kaldırma gibi aktivitelerde önemlidir. Bu eklemi yerinde tutmaya (stabilize eden) yardımcı olan bir dizi bağ bulunmaktadır.

Akromiyoklaviküler(AK) eklem yaralanmaları, eklem etrafındaki bağların aşırı gerilmesin ifade eder. Akromiyoklaviküler(AK) eklem bağ yaralanması 6 evredir. Evrelemeler hasarının derecesine ve tam yırtıklara kadar göre evrelenir. Evre 1 yaralanma bağlarda gerilme, evre 2 de bağlarda kısmi yırtık,  evre 3’de bağlar tam kopmaktadır. Evre 3 den sonra köprücük kemiği yerinden çıkmakta ve omuzda şekil bozukluğu yapmaktadır. Evre 4 ile 6 arasında köprücük kemiği yukarılara doğru yer değiştirir ve ciltte gerginlik yapar.

Akromiyoklaviküler Eklem Çıkığı Nasıl Oluşur?
Akromiyoklavikuler eklem çıkığı omuz, dirsek veya el üzerine üzerine düşme ile ortaya çıkabilir. Tipik olarak omuzun tepesi yere vurunca eklemde yaralanma ve çıkık oluşmaktadır. Özellikle sıçrama sonrası kontrolsüz omuz üzerinde düşmede eklemde yaralanma sıktır.

Akromiyoklaviküler Eklem Çıkığı Belirtileri Nelerdir ve Tanısı Nasıl Konur?
Çıkığın derecesine göre bulgular vardır; Evre 1 ve 2’de daha hafif, evre 3 de köprücük kemiğinin lateral kısmı yukarı kalkar. Klavikulanın dış ucunda ağrı vardır. Doğru teşhis için düz grafiler önemlidir. Yaralanmış kola 3- 4 kg’lik ağırlık asılıp çekilen  stres grafileri de önemlidir.

Akromiyoklaviküler Eklem Çıkığının Tedavisi Nedir?

Akromioklavikular eklem çıkığı derecelerine göre farklı şekillerde tedavi edilir. Bazı vakalarda omuza buz uygulamak, kol askısını kullanmak ve ağrı kesici almak yeterli olabilir. Ağrının azalması ile birlikte fizik tedavi uygulamalarına başlanabilir. Yapılan egzersizlerin amacı, ağrıyı azaltmak, hareketi iyileştirmek ve bölgede yer alan dokuları güçlendirmektir.

Akromioklavikular eklem çıkığının cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesi, hastanın yaşı, beklenen aktivite düzeyi, mesleği ve deformite toleransı (kozmetik görünümün kabul edilmesi) gibi etkenlere bağlı olarak kişiye özel olarak şekillenir. Açık ya da artroskopik cerrahi yöntemi ile bağ rekonstriksiyonu veya tendon transferleri dahil olmak üzere pek çok farklı yöntem kullanılabilir. Akromioklavikular eklem çıkığı varlığında tedavi, ilk 1-3 hafta içinde yapıldığında genellikle daha iyi sonuçlar alınır.

Akromiyoklaviküler Eklem Yaralanmasıda Ameliyat Gerekli midir?

Evre 1 ve 2 yaralanmalarda  çoğunun ameliyata ihtiyacı yoktur. Evre 3 yaralanmalarda ise  beklentileri yüksek elit ve profesyonel sporcular için cerrahi tedavi önerilir. Ayrıca köprücük kemiği çok yukarı yer değiştirmişse cerrahi yapılır. Avantajı, AC eklemindeki deformitenin düzeltilmesidir. Cerrahinin bir diğer avantajı da köprücük kemiğinin ucunun deriye veya kaslara sürtmesi sonucu olan ağrıyı ortadan kaldıracak olmasıdır.

Akromiyoklaviküler Eklem Yaralanmasında Nasıl Bir Ameliyat Yapılır?

Ameliyat genel anestezi altında hastanın uygunluğuna göre açık ya da artroskopik yapılabilir. Akut yaralanmalarda, sentetik bir bağ veya bant kullanarak köprücük kemiği stabilize edilebilir. Bu sayede akromioklaviküler eklem stabilizasyonu yapılmış olur. Yaralanmış bağların uç uca iyileşmesi amaçlanır.  Kronik bağ yaralanmaları tendon grefti transferi ile yapılmaktadır. Greft hasarlanmış bağ yerine konmaktadır.

Akromiyoklaviküler Eklem Yaralanması Ameliyatından Sonraki Süreç Nasıldır?

Ameliyattan 1 gün sonra hasta taburcu olur. Yaraların iyileşme süreci 10-15 gündür. Basit kol askısı kullanır, askının süresi yaklaşık 2-3 haftadır. Ameliyattan hemen sonra fizyoterapi süreci başlaması spora geri dönüşü hızlandırır. Spora tam dönüş 3-6 aydır.