Total Diz Protez Cerrahisi
TOTAL DİZ PROTEZİ
Vücudun neredeyse bütün yükünü çeken dizlerde farklı nedenlere bağlı olarak ağrılar yaşanabiliyor. Dizlerde yaşanan ağrını en sık nedenleri arasında kıkırdak yapıda yaşanan yıpranmalar ve aşınmalar gelmektedir. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen kıkırdak yapıdaki aşınma ve yıpranmalarda son çare olarak uygulanan diz protezi tedavisi hastaların günlük fonksiyonlarını ve hayat konforlarını artırabilmektedir . “Diz protezi nedir?” , “ Diz protezi hangi hastalıklarda kullanılmaktadır?” , “Diz protezi ameliyatı nasıl yapılır?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?”, “Diz protezi fiyatları ne kadardır?”, “Diz protezi çeşitleri nelerdir?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası yürüme ne zaman gerçekleşir?”, “Diz protezi hangi belirtilerde kullanılır?”, “Diz protezi olanlar MR çekilebilir mi?” gibi sorular merak edilen konuların başında gelmektedir.
TOTAL DİZ PROTEZİ NEDİR?
Total diz protezi, aşınmış ve yıpranmış diz ekleminin özel alaşım metaller ve sıkıştırılmış özel plastik implanttan oluşan özel bir yüzey kaplama işlemine total diz protezi ameliyatı olarak tanımlanmaktadır. Hasarlı kıkırdak ve kıkırdak altı kemik doku kesilerek yerinden çıkartılmaktadır. Bunun yerine metal alaşım protez adı verilen metalik malzemeler yerleştirilir. Bu malzeme yerleştirilirken malzemenin ucu kadar kemiğin uç kısmını soymak gerekir. Diz protezi ameliyatında hedef; bozulmuş eklem yüzeyleri arasında teması keserek; ağrı çekmeyen,istediği kadar yol yürüyebilen ve merdiven inip çıkabilen bir eklemi elde etmektir.Diz protez ameliyatı her yıl dünya genelinde 600.000’den fazla hastaya yapılan ameliyattır.
TOTAL DİZ PROTEZİ HANGİ HASTALIKLARDA UYGULANIR?
Total diz protezi genellikle diz eklemi aşınması(kireçlenmesi) nedeniyle tedavi gören ancak
şikayetleri devam eden hastalar içindir. Kemiklerin uçları sert, pürüzsüz ve parlak bir doku olan kıkırdak ile kaplıdır. Kıkırdak aşınması halk arasında kireçlenme olarak bilinen rahatsızlıktır. Kıkırdak yapının aşınması veya yıpranması ile birlikte kemiklerin birbirine sürtmesi kireçlenme olarak tanımlanmaktadır. Yaş almayla, enfeksiyonla, travmayla, romatizmal hastalıklarla kıkırdak dokuda aşınma yaşanabilmektedir. Hastaların bir çoğu yürümekte ve ayakta durmakta zorluk yaşamakta, gece ağrısından yakınmakta, merdiven ve yokuş inip çıkmakta sıkıntısında şikayet etmekte ve sık ağrı kesici ilaç almaktadır. Eklem aşınmasının bir çok nedeni bulunmaktadır.
- Diz protezi uygulanan hastaların çoğunda sebep; eklemde bozulma sebebi bilinmeyen primer diz aşınması veya yıpranmasıdır.
- Romatoid artrit gibi romatizmaya bağlı geçirilmiş rahatsızlıklarda diz protezi uygulanabilir.
- Eklemi bozan geçirilmiş kırıklar
- Geçirilmiş enfeksiyonlara bağlı eklemin bozulmasıyla ortaya çıkan kıkırdak aşınmalarında diz protezi tedavisi uygulanabilmektedir.
- Dizde bulunan kıkırdağın aşınmasının yarattığı ağrı, hareket kısıtlılığı, sürtünme, dizden ses gelmesi, yürüme zorluğu gibi sorunlarda uygulanan diğer tedavilerle (fizik tedavi, eklem içi enjeksiyon, PRP, kök hücre) sonuç alınmayan hastalarda diz protezi uygulanabilir.
TOTAL DİZ PROTEZİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?
“Diz protezi ameliyatı nasıl yapılır?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası neler yaşanır?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası yapılması gerekenler nelerdir?” , “Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı yaşanır mı?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası merdiven çıkma”, “Diz protezi ameliyatı sonrası bacakta morarma yaşanır mı?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?”, “Diz protezi ameliyatı sonrası şişlik yaşanır mı?” gibi sorular merak edilen konuların başında gelmektedir.
- Diz protezi ameliyatı açık cerrahi yöntemle yapılmaktadır.
- Açık cerrahi yöntemle yapılan diz protezi ameliyatında ilk olarak bozulmuş, aşınmış ve yıpranmış eklem yüzeyleri temizlenir.
- Diz protezi ameliyatı diş kaplamasına benzetmek mümkündür. Diz protezi ameliyatında diz kapağı çıkartılmamaktadır. Kemiklerin uçlarındaki alanlar çıkartılarak diş kaplamasındaki gibi kemiğin üzerine protez konur.
- Diz protezi ameliyatı sırasında bozulmuş yüzeylerin arasına bariyer konulması gerekmektedir. Diz protezi bu görevi görür.
- Dizin eskisi gibi görev görmesi için üstteki femur denilen uyluk kemiği ile alttaki tibia denilen kaval kemiği üzerine yerleştirilmektedir. Her iki kemik uçlarına yerleştirilen protez sayesinde kemik teması kesilerek ağrı ortadan kalkmaktadır.
- Diz protezi ameliyatlarında açık cerrahinin haricinde başka bir yöntem uygulanmamaktadır. Robotik olarak gerçekleştirilen diz protezi ameliyatları da açık cerrahi yöntemle gerçekleştirilmektedir.
- Ameliyattan sonra diz bölgesinde 7-12 cm. boyutunda bir yara izi kalmaktadır kalır.