Ayak Bileği Sıkışma Sendromu
AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA (İMPİNGMENT) SENDROMU
Ayak bileği, vücudumuzdaki hemen hemen tüm eklemler gibi anatomik mimarinin harika bir örneğidir. Tıpkı diğer anatomik yapılar gibi, ayak bileği de zaman zaman bozulmaya maruz kalabilir. Bazen tekrarlanan ayak bileği sıkışmalarına sebep olan hareketlerin sık yapılması (futbol, bale gibi sporlarda) veya yapısal sıkışmaya yol açabilen anatomik farklılıklar, ayak bileği sıkışma sendromuna yol açıp; ayak bileği ağrısına ve ayak bileğinin fonksiyonlarını engelleyen durumlara neden olabilir.
Ayak bileği sıkışma sendromu iki çeşit olur;
- Anterior (ön) ayak bileği sıkışma sendromu
- Posterior (arka) ayak bileği sıkışması
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMU NEDİR?
Anterior sıkışma sendromu ayak bileği ön yüzünde hissedilen ağrının sık karşılaşılan nedenlerinden birisidir. Bu hastalık tekrarlayan ayak bileği burkulmaları, geçirilmiş ayak bileği çevresi kırıkları veya futbol, basketbol gibi spor aktiviteleri esnasında oluşan tekrarlayan mikrotravmalar ile ilişkilidir. Travmatik bölgede oluşan gaga benzeri kemik çıkıntılar (osteofit) ve kalınlaşmış yumuşak dokunun ayak bileği hareketleri esnasında sıkışması ağrıya neden olabilmektedir.
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Ayak bileğinin ön tarafında ağrı
- Ayak bileğinin ön tarafında şişlik
- Ayak bileğini yukarı doğru bükme sırasında ayak bileğinin önünde ağrı ve
- Ayak bileği hareketinde kısıtlanma
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMUNUN SEBEBİ NEDİR?
Ayak bileği sıkışma sendromunun en yaygın nedeni aşırı kullanımdır. Başka bir deyişle, küçük ama sürekli tekrarlanan ayak bileği burkulmaları gibi travmalarda ayak bileği ekleminin ön kısmı sürekli mikro travmaya maruz kalarak, ayak bileği ekleminin ön kısmında yara dokusu oluşumu, iltihaplı yumuşak doku sıkışması, stres kırıkları veya ayak bileği ekleminin önünde oluşan kemik çıkıntıları oluşur. Bunlarda ayak bileği önünde sıkışmaya sebep olur.
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMU EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Anterior (Ön) Ayak bileği sıkışma sendromu en sık futbolcu ve dansçılarda görülür. Hatta Anterior ayak bileği sıkışma sendromunun ismi futbolcu ayak bileğiydi. Ancak ayak bileğinin ön kısmını sıkıştırıcı hareketleri sık yapanlarda sıkışma sendromu sık görülür.
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMUNUN TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Anterior sıkışma sendromu tanısı için dikkatli anamnez ve fizik muayene gerekmektedir. Hastalarda ayak bileği önünde ağrı ve ayak bileğinin dorsifleksiyonundaki kısıtlılık en sık görülen şikayetlerdendir. Fizik muayenede ise anterolateral ayak bileğini plantar fleksiyonda palpe edilir ve muayeneyi yapan kişi parmağıyla anterolateral ayak bileği üzerinde baskıyı sürdürür. Hastaların daha ayrıntılı değerlendirilmesi ve tedavi planının daha sağlıklı yapılabilmesi için ayak bileği grafileri tanı aşamasında önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle cerrahi planlanan hastalarda ayrıntılı inceleme amacıyla bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) de ayak bileğinin değerlendirilmesinde kullanılabilmektedir.
ANTERİOR (ÖN) AYAK BİLEĞİ SIKIŞMA SENDROMUNUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Anterior sıkışma sendromu tedavisinde ilk olarak cerrahi dışı yöntemler kullanılmaktadır. Aktivitelerin düzenlenmesi, buz uygulaması, ağrı kesici ile ağrı kontrolü ve fizik tedavi ile şikayetler büyük ölçüde kontrol edilebilmektedir. Eklem içi enjeksiyon tedavisi de bu patolojide kullanılabilmektedir. Sporcuların sahalara dönüşü ise fizyoterapi eşliğinde genellikle 6-8 haftalık bir süreçte gerçekleşmektedir.
Cerrahi dışı tekniklerin başarısız olduğu durumlarda ise cerrahi müdahale ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Cerrahi müdahale her hasta için ayrı planlanmaktadır. Cerrahide sıklıkla artroskopik (kapalı) müdahale tercih edilmektedir. Ayak bileğinin her iki yanında yer alan birer küçük kesi üzerinden uygulanan bu girişim ile sıkışmaya neden olan kemik ve yumuşak dokulara müdahale edilir ve sıkışma ortadan kaldırılır.