Kalsifik Tendinitis
KALSİFİK TENDİNİT NEDİR?
Kalsifik tendinit , omuzda dayanılmaz bir ağrıya neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Rotator manşetin tendonlarında dejenerasyon bursanın (omuzda yer alan sıvı dolu kesecik) şişliğe sebep olur. Nekrotik ( ölmüş ) kollajen doku içerisine kalsiyum tuzları çöker. Bu devreye kadar genellikle bir belirti vermez. Çok küçük bir travma tendon sıkışır ve birkaç yüzeyel lifinde kopma olur. Kalsifiye parçacıklar bursa içine boşalır. Böylece akut bursit ( bursanın iltihabi durumu) gelişir, bursa içinde sıvı artışı olur ve bu sıvı kalsifiye parçacıklarla karışır. Bursa duvarları genişler. Daha sonra kalsiyum tuzları yapışır.
KALSİFİK TENDİNİT EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Hastalık toplumda %2 ile 6 arasında görülür. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir. Sıklıkla 40-60 yaş aralığında görülür. %10-24 arasında iki taraflı görülebilmektedir. Özellikle Tip 1 Diyabetli hastalarda görülme sıklığı %30 civarındadır ve sıklıkla herhangi bir şikayete yol açmaz.
KALSİFİK TENDİNİT ŞİKAYETLERİ NELERDİR?
Hastaların en çok yakındıkları şikâyetlerin başında ise omuz ağrısı gelir. Bazı hastalarda şiddetli ağrı uykusuzluğa neden olabilir ve kolların hareketini kısıtlayabilir. Kalsifik tendinit, diğer eklem bölgelerinde de görülebildiğinden kalsiyum birikiminin olduğu yerlerde de ağrılar oluşabilir. Ağrılar aniden ortaya çıkabileceği gibi yavaş yavaş gelişip, kademeli olarak artabilir. Her kalsifik tendiniti olan hastada aynı semptomlar görülmez. Hastalarda farklı semptomlar gelişebilir:
- Ani omuz ağrısı veya sertliği
- Omuz hareketi ile şiddetli ağrı
- Uykuyu bozan şiddetli ağrı
- Azaltılmış hareket aralığı
- Rotator manşet hassasiyeti
Kolun yana kaldırılması ve döndürme hareketleri ağrıyı artırır. Hastalar genellikle kolunu vücuduna yapışık olarak ve hareketsiz tutar. Kalsifik tendinitte kronik şekilde giderek artan bir ağrı vardır. Genellikle kolun yana kaldırılması sırasında 70 ile 110 derecelik kolun yana kaldırılması esnasında ağrı ortaya çıkmasıdır.
KALSİFİK TENDİNİT TANI NASIL KONUR?
Kalsifik tendinit için hastanın öyküsü, fizik muayene ve röntgen çekilmesi ile tanı konulur. Hastaya ilk yapılacak tetkik konvansiyonel omuz röntgenidir Ancak başlangıç aşamasında röntgende bulgu görülmez. Tanı Ultrason ve BT ile konulabilmekle birlikte tendon yırtıkları ve ek yaralanma varlığının araştırılması için Omuz MR çekilmesi en doğru yöntemdir.
OMUZDA KALSİFİK TENDİNİT EVRELERİ
Kalsifik tendinit, belirli aşamalarda ilerler:
- Evre: Pre-kalsifikasyon (ön kireçlenme) evresi, ağrı yoktur
- Evre: Depozisyon (birikim) evresi, ağrı olabilir
- Evre: Rezorpsiyon (emilim) evresi, ağrı olur.
Ağrı en sık rezorpsiyon evresinde olur, çünkü vücut kalsiyumu çözmeye ve yeniden emmeye çalışır.
KALSİFİK TENDİNİT TEDAVİSİ
Kalsifik tendinit akut evrede kol askıya alınarak istirahat ettirilir. Lokal anestezik ve kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Soğuk uygulama yapılır. Ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar verilir. Ağrı geçince aktif egzersizlere başlanır. Kalsifik tendinit kronik evrede ultrason, ESWT gibi fizik tedavi araçlarından yararlanılır. Lokal enjeksiyon denenebilir.
- Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi (ESWT):Bu uygulamada kalsifik tendinitin neden olduğu ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için küçük bir el cihazı ile tendonlara şok dalgası verilir.
- Lavaj tedavisi:Bu tedavide hekim, lokal anestezi uygulandıktan sonra doğrudan kalsiyum birikintisine steril salin solüsyonu enjekte eder. Salin, kalsiyum kristallerini parçalayarak birikintiyi azaltır. Uygulama ile tendondaki basıncı azaltabilir ve bu da ağrıyı azaltabilir.
- Fizik tedavi:Orta veya şiddetli vakalar, hareket aralığınızı geri döndürmeye yardımcı olmak için fizik tedavi gerektirir. Tedavi boyunca buz veya ısı uygulaması, ağrı ve iltihabın azalmasını sağlar.
CERRAHİ TEDAVİ
Konservatif tedaviye cevap vermeyen kalsifik tendinitlerde veya beraberinde rotator manşet yırtığı da varsa cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide günümüzde artroskopik olarak kapalı yöntem kullanılmaktadır. Omuz artroskopisi ile(kapalı olarak) kalsiyum kristallerinin depolandığı alana girilerek temizlik yapılır. Operasyondan sonra hekim, omzu desteklemek ve/veya korumak için bir süre boyunca askı takılmasını önerebilir. Operasyon sonrası iyileşme süreniz, kalsiyum birikintilerinin boyutuna, konumuna ve sayısına bağlıdır. İyileşme süresi ayrıca kişiden kişiye de değişiklik gösterir. Ancak genellikle hastalar operasyondan bir hafta sonra normal hayatlarına geri dönebilmektedirler. Bazı vakalarda tam iyileşme 3 ay kadar sürebilir.